dijous, 3 d’abril del 2008

Les llengües d'Europa


Es difícil dir quantes llengües es parlen en tot el món.
En el continent europeu hi han llengües que s'havien deixat de parlar i que en els ultims temps s'han tornat a parlar.
Avui esciure sobre les llengües parlades a Itàlia,França i Espanya.
La llengua oficial d'Itàlia és l'italià, una estandardització del toscà, llengua descendent del llatí. Els grups minoritaris són petits, essent el major d'aquests el de parla alemanya al sud del Tirol (segons el cens de 1991, la població es troba composta per 287.503 persones de parla alemanya i només 116.914 de parla italiana) i els eslovens al voltant de Trieste. Altres grups minoritaris amb idiomes parcialment oficials inclouen la minoria de parla francesa a la regió de la Vall d'Aosta; els sards, el català, el friülès i el ladí en les muntanyes dolomites, essent tots idiomes romanços.
Per un altre banda a França la llengua oficial és el francès, provinent del francià, variant lingüística parlada a l'Illa de França,l'article 2 de la Constitució francesa de 1958 diu textualment que Le français est la langue de la République, és a dir, només es reconeix el francès com a única llengua oficial de la República francesa.avui en dia encara es parlen a França amb més o menys implantació en els seus dominis lingüístics: el català, el bretó, el cors, l'occità, el basc i l'alsacià. Només s'ha permès l'ensenyament d'alguna d'aquestes llengües (com el català) com a segona llengua estrangera optativa a l'escola pública.
A Espanya el castellà és la llengua oficial de tot l'Estat. La Constitució reconeix alhora l'oficialitat de la resta de llengües de l'Estat a les comunitats autònomes d'acord amb allò establert als seus respectius Estatuts d'Autonomia.Les llengües cooficials a les comunitats autònomes d'acord amb els seus respectius Estatuts són:
-El català a Catalunya, les Illes Balears i al País Valencià, on té la denominació legal de valencià.
-El basc o èuscar (euskara) al País Basc (Euskadi) i les zones bascòfones de Navarra (Nafarroa).
-El gallec (galego) a Galícia (Galicia/Galiza).
-L'aranès, a la Vall d'Aran, a Catalunya.
-L'asturià o bable també té un règim de protecció al Principat d'Astúries.
Altres llengües autòctones, però sense cap reconeixement oficial són:
-Berber (Melilla)
-Àrab (Ceuta)
-Portuguès (Olivença, Extremadura)